Forlaget Gallo

Fra en fremmed planet. Manuskript med tekster og noder.

(Genudgivet som Himmelfrøet - Viser, sange og salmer. Hæfte 1.)

Lektørudtalelse fra Forlaget Gallo 1998-08-20:

Jeg har desværre ikke haft mulighed for at høre disse digte sat til musik, og kan altså kun udtale mig om selve teksterne. Mange af vore forfattere har forsøgt sig i denne genre med enderim, hvor udtrykket ofte bliver krampagtigt eller kunstigt, fordi versefødderne skal passe. Men i dette tilfælde er det lykkedes ganske flot. Stil og ordvalg er nok lidt "altmodisch", men på en charmerende måde.

Samlingen kunne godt have undertitlen "Åndelige og verdslige sange". - At forsøge sig i den danske salmeskrivnings-tradition er et voveligt foretagende, men jeg er faktisk lidt imponeret over to af samlingens digte fra den åndelige afdeling: Efterår og især: Jeg var et fnugget himmelfrø. Det er to rigtig gode forsøg på nutidig salmedigtning. - Desværre er de øvrige digte fra den åndelige afdeling knapt så vellykkede.

De verdslige sange - eller i flere tilfælde nærmest viser - er mere homogene. Underfundig humor er den gennemgående tone. Der er mange mindelser om Halfdan Rasmussen, og indimellem også Frank Jæger'sk melankoli. Men Frank Colding bevarer sit særpræg og har nogle fine slutpointer. - Ferm og opfindsom visedigtning som sagtens kunne indgå i et sangrepertoire.

Vi er nok ikke det rette forlag til at udgive disse digte og noder, men jeg kan kun anbefale forfatteren at forsøge sig på et musikforlag for visernes vedkommende, og måske sende de to nævnte salmer til bedømmelse hos de folk der arbejder med nyudgaven af Den Danske Salmebog. (Kontakt Det Danske Bibelselskab).

Af viserne kan jeg til Gallo-bladet anbefale Gåsetrøst og Terningerne er kastet - med forfatterens tilladelse naturligvis.

Niels